2.2.3 Sport
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen;
- actiepunten en
- taakvelden per thema.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstelling
- Sportparticipatie:
- Het continueren en/of verhogen van de sport- en beweegdeelname bij verschillende doelgroepen. Met de focus op jeugd, ouderen en kwetsbare groepen.
- Structurelere samenwerking om sport in te zetten als middel. Verbinding van de beleidsterreinen sport met onderwijs, zorg, welzijn, gezondheid, werk & inkomen om onder andere sociale contacten en ontmoeting te ondersteunen en stimuleren.
- Stimuleren van de doelgroep sport & bewegen met een beperking via het regionaal verband "Aangepast Sporten Amstelland".
- Advisering aan de sportverenigingen.
- Ondersteunen, faciliteren en participeren in het lokaal Aalsmeers Sportakkoord Aalsmeer.
- Sport en beweegaccommodaties:
- Uitnodigend bewegingsklimaat.
- Passend en toereikend aanbod van sport- en beweegvoorzieningen.
- Het zo veel mogelijk realiseren van een up-to-date basisinfrastructuur voor de sportverenigingen.
- Subsidies:
- Ondersteunen schoolsporttoernooien (Nadere regels subsidiëring schoolsporttoernooien voor sportverenigingen in de gemeente Aalsmeer 2018).
- Ondersteunen topsportevenementen (Nadere regels topsportfonds Aalsmeer 2018).
- Versterken van sportparticipatie onder de inwoners (Algemene subsidieverordening).
Actuele beleidsontwikkelingen
Corona
De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de sportsector. Tijdens de coronaperiode is zichtbaar geworden dat een van de pijlers in onze maatschappij "de sportverenigingen" een grote bijdrage levert aan ontspanning, ontmoeting en sociale contacten van de inwoners. De toegevoegde waarde van de sportverenigingen is duidelijk geworden tijdens de verschillende lockdowns. De vrijwilligersorganisaties stonden onder enorme druk maar zorgden gezamenlijk voor de mogelijkheden om de inwoners te laten sporten & bewegen.
Verenigingsleven onder druk
Door de terugtrekkende vrijwilligersbeweging in het land staat het vrijwilligersbestand onder druk. 34,4% van de inwoners (meer dan 11.000 inwoners) is lid van een sportvereniging. Landelijk is dit 24%. Vooral bij de leeftijdscategorie 10-24 jaar heeft Aalsmeer bijna 20% meer leden dan landelijk. De sportverenigingen hebben door het verlies aan leden, de misgelopen inkomsten/omzet in de coronaperiode, stijgende kosten (CPI) van het afgelopen jaar en de onrust op de energiemarkt te maken gekregen met een behoorlijk aantal (onverwachtse) bedreigingen. De komende tijd staat in het teken van herstellen, waarderen en ondersteunen van de verenigingen op de verschillende gebieden. Op het gebied van verenigingsadvisering heeft Team Sportservice de opdracht gekregen om dit in 2024 te gaan opzetten en uit te voeren.
ESA
In 2023 zijn de aanbevelingen uit het onderzoek naar een mogelijke verbreding van het takenpakket uitgewerkt. De ESA heeft een nieuwe directie. In gezamenlijk overleg met de gemeente is besloten dat de focus voor het komende jaar op de exploitatie en onderhoud van de sportaccommodaties ligt. De intentie bestaat ook om het groot onderhoud buitensport (inclusief nieuw meerjarenonderhoudsplan) aan de ESA over te dragen. Onder de gezamenlijke vlag van Aalsmeer actief blijft de ESA actief binnen het lokaal Sportakkoord.
Lokaal Sportakkoord
Het Sportakkoord Aalsmeer 2.0 is in juli 2023 gepresenteerd. De stuurgroep heeft de kartrekkers rol ingevuld (genaamd Sport & Preventie coördinator). Team Sportservice gaat deze rol vervullen. Het nieuwe sportakkoord richt zich op de verbreding, participatie en communicatie. Door het verbinden van meerdere beleidsterreinen aan het sportakkoord komt een bredere beweging op gang. Participatie van organisatie in en rondom sport & bewegen (ook de ondernemende sport) is een andere belangrijke uitdaging. Elke inwoner of organisatie (participatie) heeft de mogelijkheid om te participeren in het sportakkoord en zelfs een aanvraag te doen voor een bijdrage. De bekendheid van het lokaal Sportakkoord moet omhoog onder zowel de inwoners als maatschappelijke organisaties.
Buurtsportcoaches
De bestuurlijke afspraken in het kader van de landelijke Brede Regeling Combinatiefuncties zijn ondergebracht binnen de 15 regelingen van de BREDE SPUK regeling. De gemeente heeft voor de periode 2023 tot en met 2026 een aanvraag ingediend en deze is toegekend door ministerie van VWS. Komende jaren is er extra budget vanuit het rijk beschikbaar (ten opzichte van 2022 en eerdere jaren) om regeling lokaal uit te voeren. De lokale bijdrage van de gemeente komt vanuit het college uitvoeringsprogramma. Team Sportservice Aalsmeer heeft vanaf 2024 de opdracht gekregen om te gaan werken met sportregisseurs (verbinders- en makelaarsfunctie alsmede eerste aanspreekpunt sport voor zowel Aalsmeer als Kudelstaart).
Accommodatiebeheer buitensport
In 2023 wordt gewerkt aan een Meerjaren onderhoudsplan (MJOP) voor de buitensport verenigingen. Het op orde brengen van de basisinfrastructuur buitensport, LED-verlichting bij de buitensportvereniging, uitvoering van MJOP, het onderzoek naar de ontstane situatie rondom eigendomsrechten / huurrechten (enkele verenigingen hebben kleedkamers in eigendom, andere huren) zijn de volgende stappen in dit proces. Uiteindelijk met als slotstuk een herijking van de tarieven voor huur van de buitensport (in 2025). Alle stappen worden in samenwerking met de sportverenigingen doorlopen. Dit proces neemt hoogstwaarschijnlijk meerdere jaren in beslag.
Accommodatiebeheer binnensport
De komende periode staan voor zowel het zwembad de Waterlelie als de Proosdijhal een onderzoek naar de toekomstbestendigheid gepland. Met een duidelijk toekomstperspectief voor beide accommodaties kunnen gerichte besluiten genomen worden door college en raad.
Sport als Middel
In het vernieuwde Aalsmeers Sportakkoord 2.0 is brede aandacht voor de inzet van Sport als Middel.
Ook de BREDE SPUK regeling geeft meer mogelijkheden om Sport & Bewegen een prominentere rol te geven in het leven van de inwoners. Sport & bewegen is gezond, voorkomt klachten en zorgt dat klachten mogelijk minder aanwezig zijn in het dagelijks leven. Sociale contacten en ontmoeting dragen hier ook aan bij. Een aantal bewezen sport- en beweeginterventies uit het land kunnen door de BREDE SPUK mogelijk ook in Aalsmeer worden ingezet. Sportservice Aalsmeer gaat in Kudelstaart samen met de partners een pilot starten in de vorm van meer bewegen voor ouderen (MBVO). Op twee ochtenden laagdrempelige beweegactiviteiten voor doelgroep waarbij ontmoeting en sociale contacten belangrijke pijlers zijn.
Sport & cultuurevenement
In het kader van leggen van verbindingen door sport en cultuur wordt er wederom een Sport & Cultuurevenement georganiseerd voor inwoners met een rol voor de maatschappelijke organisaties (onder andere sportverenigingen, cultuurorganisaties en breder buiten de sport en cultuur). Dit evenement wordt georganiseerd in een coproductie door de ESA en Cultuurpunt.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Onderzoek toekomstbestendigheid zwembad de Waterlelie. | Uitvoering | |
Onderzoek toekomstbestendigheid Sporthal Proosdijhal. | Uitvoering | |
Mede op basis van onderzoek toekomstbestendigheid, MJOP buitensport en ledverlichting buitensport. | Raad | 2e kwartaal |
Ondersteunen verenigingen, Lokaal sportakkoord, Sport als Middel en topsport. | Uitvoering | |
Brede SPUK (inclusief buurtsportcoaches) | Uitvoering | |
Onderzoek naar de situatie rondom eigendomsrechten/ huurrechten (accommodatiebeheer buitensport). | Raad | 4e kwartaal |
Sportstimulering en verhogen sportparticipatie. | Uitvoering |
Taakvelden per thema
Aan dit thema zijn gekoppeld de taakvelden
5.1 Sportbeleid en activering; en
5.2 Sportaccommodaties.