3. Paragrafen

3.6 Verbonden Partijen

Inleiding

Gemeenten voeren taken uit die direct in het belang van hun inwoners zijn. Een gemeente kan daarbij grotendeels zelf bepalen of zij de taken zelf uitvoert of laat uitvoeren, bijvoorbeeld via een gemeenschappelijke regeling met andere gemeenten.

Wanneer een gemeente de taken door een andere partij laat uitvoeren en er sprake is van een bestuurlijk en financieel belang in een organisatie, dan  is er sprake van een Verbonden partij. Van een bestuurlijk belang is sprake als de gemeente op één of andere manier zeggenschap heeft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een zetel in het bestuur of stemrecht bij bestuurlijke beslissingen. Met financieel belang wordt bedoeld dat de gemeente middelen ter beschikking heeft gesteld die niet verhaalbaar zijn in het geval van faillissement van de verbonden partij, of dat financiële problemen bij de verbonden partij op de gemeente verhaald kunnen worden.

Als gemeentebestuur is het belangrijk om daar aandacht voor te hebben, omdat ook bij het laten uitvoeren van taken door andere partijen het gemeentebestuur eindverantwoordelijk blijft voor de uitvoering. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de wijze waarop invloed wordt uitgeoefend voor wat betreft sturen, beheersen, toezicht houden en verantwoording afleggen (= governance) en de gemeentelijke doelen die worden nagestreefd. Daarom heeft de raad Aalsmeer op 6 juli 2017 de nota Verbonden partijen vastgesteld. In deze nota wordt ingegaan op de wettelijke kaders, algemene beginselen van de governance, scheiding van de eigenaar/ en opdrachtgeverrol  en het gemeentelijk beleid dat per verbonden partij wordt nagestreefd.

Met het vaststellen van de nota Verbonden partijen in de raad van 6 juli 2017, is per verbonden partij vastgelegd wat de visie en beleidsvoornemens zijn. Eind 2023 wordt deze nota geactualiseerd aan de gemeenteraad aangeboden.

In deze paragraaf benoemen we allereerst (indien van toepassing) de relevante ontwikkelingen voor het jaar 2024. Daarna volgt een opsomming van de verbonden partijen waar de gemeente Aalsmeer in deelneemt.

Ontwikkelingen 2024

In 2023 heeft de raad ten aanzien van verbonden partijen afspraken gemaakt hoe ze willen omgaan met deze verbonden partijen. De raad heeft hierbij een keuze gemaakt om op basis van prioriteit de behandeling van verbonden partijen te bepalen. Daarnaast is een woordvoerdersoverleg verbonden partijen (de commissie buitenland) in het leven geroepen die als doel heeft informatie uit te wisselen tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie met betrekking tot actuele ontwikkelingen bij verbonden partijen. Deze handelswijze is ook geïncorporeerd in de nieuwe nota verbonden partijen die  eind 2023 door de raad zal worden vastgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 10:01:40 met de export van 10/04/2023 08:33:46