2.3.1 Economie, toerisme en recreatie
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen;
- actiepunten en
- taakvelden per thema.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstelling
- ‘Ruimte voor werken’: voldoende kwalitatief passende en toekomstbestendige ruimte om te ondernemen (Economie);
- Aalsmeer verder ontwikkelen en in de etalage zetten als aantrekkelijke bloem- en waterrijke leisure bestemming in balans met de omgeving (recreatie en toerisme);
- Behoud en versterking van de groenblauwe en recreatieve functie in en naar het gebied Westeinderscheg (recreatie en toerisme);
- Behoud en versterking van de identiteit van het landelijk gebied van Aalsmeer in de Metropoolregio Amsterdam en het Groene Hart (recreatie en toerisme);
- Versterking en ontwikkeling van verblijfsaccommodaties in Aalsmeer (recreatie en toerisme).
Actuele beleidsontwikkelingen
In de Agenda Economie, Recreatie en Toerisme is het versterken van de economische en toeristisch-recreatieve structuur in Aalsmeer als hoofddoel voor de lange termijn neergelegd. Voor de uitwerking daarvan zijn in de Agenda vier speerpunten opgenomen: 1. het versterken van het lokaal en regionaal vestigingsklimaat voor bedrijven, 2. het stimuleren van sterk, toekomstbestendig en duurzaam ondernemerschap, 3. het werken aan een wendbare en inclusieve arbeidsmarkt en 4. het promoten van Aalsmeer als bloem- en waterrijke bestemming. Het op de Agenda gebaseerde Uitvoeringsprogramma Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer wordt dit jaar opnieuw herzien en in 2024 uitgevoerd.
Het wordt voor de ontwikkeling van de lokale economie steeds belangrijker dat het lokale ondernemerschap goed georganiseerd is. Bedrijven staan in toenemende mate voor de opgave om een gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen voor een veilige, schone en goed onderhouden omgeving, voor mobiliteit en bereikbaarheid, voor goede promotie, voor een goed acquisitieklimaat, goede relaties met het onderwijs en voor talloze andere zaken. Alleen dan is het lokale ondernemersklimaat voldoende concurrentie- en conjunctuurbestendig.
De ruimte voor bedrijventerreinen is krap
Er lijkt onvoldoende uitgeefbare bedrijfsterreinen te zijn om te voorzien in de toekomstige vraag. Zo is Greenpark Aalsmeer vrijwel volledig uitgegeven. Door geplande transformaties van bedrijventerreinen in de MRA, toenemende geopolitieke spanningen, een reshoring-trend (nieuwe en terugkerende maakindustrie) en het vervullen van duurzaamheidsopgaven (klimaatadaptatie, circulaire economie, energietransitie) neemt de druk op de bedrijventerreinen verder toe. Op korte termijn is er in de regio nauwelijks meer ruimte voor bedrijven beschikbaar. In 2021 is tegen deze achtergrond de Strategie werklocaties Aalsmeer vastgesteld. De Strategie Werklocaties Aalsmeer dient als uitvoeringskader voor lokale projecten en als toetsingskader voor aanvragen die de gemeente ontvangt. Het vormt daarnaast de strategische inzet voor de regionale uitvoeringsstrategie van Plabeka. Plabeka richt zich op afspraken binnen de kantoren- en bedrijvenmarkt, welke noodzakelijk zijn om de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) te versterken.
Detailhandel
In de afgelopen jaren zijn de bestedingen voor de dagelijkse goederen (o.a. supermarkt) en de doelgerichte goederen (bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels) in Aalsmeer gestegen. Consumenten kopen deze goederen het liefst nog fysiek. De bestedingen in winkels in de recreatieve sector (mode & vrije tijd) zijn de afgelopen jaren in Aalsmeer wel sterk afgenomen. Winkels in deze sector hebben erg veel last van online concurrentie. Voor Aalsmeer betekent dat vooral de Zijdstraat kwetsbaar is. Hier zitten de meeste winkels in mode & vrije tijd. Als gemeente zetten we daarom vol in op uitvoering van de Centrum Visie. Het huidige detailhandelsbeleid voldoet. Het blijft noodzakelijk om in te zetten op concentratie en het uitvoeren van de centrumvisie.
Horeca
Voor de coronapandemie steeg het aantal horecazaken flink in heel Nederland. Dit komt omdat mensen steeds meer zijn gaan uitgeven in de horeca. Ook in Aalsmeer was deze trend waar te nemen. In 2018 waren er 59 horecazaken en in 2023 69 zaken. De groei van het aantal horecazaken is de afgelopen twee jaar gestabiliseerd. De sector heeft het op het moment zwaar. Veel horecazaken hebben nog corona schulden, personeel is lastig te krijgen en de kosten zijn sterk gestegen. Vanuit de gemeente is het belangrijk om te kijken of het horecabeleid nog passend is voor de huidige situatie.
Evenementenbeleid
Evenementenorganisatoren moeten omgaan met veel verschillende ontwikkelingen. Door corona konden evenementen niet doorgaan. Dit heeft sterke financiële gevolgen gehad. Daarnaast zijn de eisen op het gebied van veiligheid toegenomen. Tenslotte neemt het aantal vrijwilligers af. Als gemeente vinden wij de evenementen die worden georganiseerd erg belangrijk. Ze dragen bij aan de levendigheid van Aalsmeer. Deze ontwikkelingen willen we een plaats geven in de herziening van het huidige evenementenbeleid.
Recreatie en toerisme
Het toerisme in Nederland groeit flink evenals het aantal binnenlandse als ook buitenlandse bezoekers. Naast inkomsten zorgen bezoekers ook voor levendigheid en het in stand houden van bestaande voorzieningen. In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) komen tot 2030 naar verwachting circa 266.000 inwoners erbij. Voor recreatie en dagtoerisme betekent dit een toename van circa 60 miljoen vrijetijdsactiviteiten per jaar voor onder meer buitenrecreatie, sport en sportieve recreatie en uitgaan.
Aalsmeer heeft veel kwaliteiten, waaronder prachtige plassen, mooie natuur, de trekheestercultuur, veel jachthavens, een internationale bloemenveiling, molens en het Seringenpark. Daarnaast heeft Aalsmeer een aantal regionaal en nationaal bekende evenementen en festivals, zoals het Flower Festival, en de Feestweek Aalsmeer. Aalsmeer ontwikkelt zich steeds verder als aantrekkelijke toeristisch-recreatieve bestemming. Het beleid, zoals vastgelegd in de Agenda Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer (2019), is gericht op het ontvangen van bezoekers die waarde toevoegen aan Aalsmeer, die aansluit op de behoeften van de bewoners, die duurzaam is, de leefbaarheid versterkt en aantrekkelijk is voor bezoekers. De uitvoering hiervan vindt plaats op basis van het Uitvoeringsprogramma Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer (2019).
Op basis van het vastgestelde Promotieplan Aalsmeer wordt Aalsmeer beter op de kaart gezet als aantrekkelijke bestemming voor zowel nationale en regionale bezoekers als ook voor internationale bezoekers. Doel is meer bezoekers en publiciteit genereren voor Aalsmeer en de betrokken ondernemers en organisaties die actief zijn op het gebied van recreatie en toerisme in Aalsmeer. Dit vertaalt zich in meer bezoekers, overnachtingen en bestedingen in Aalsmeer. Aalsmeer richt zich op kwaliteitstoerisme, waarbij de positieve effecten van toerisme worden gemaximaliseerd en eventuele negatieve effecten worden geminimaliseerd. Het gaat daarbij om waardevolle bezoekers, die duurzaam willen recreëren en uitgaan en het vinden van een optimale balans tussen toeristische druk en de draagkracht van de leefomgeving.
De waterrecreatiesector is volop in ontwikkeling. Waar het bootbezit daalt, neemt de populariteit van waterrecreatie in het algemeen juist toe. Dit uit zich onder andere in een stijgende vraag naar huursloepen. Ook ontwikkelen zich steeds meer verschillende vormen van watersport, waaronder durfsporten zoals windsurfen, suppen, waterskiën en flyboarden. De ambitie is om de komende jaren kansen te benutten en opgaven aan te pakken, zodat de Westeinderplassen verder kunnen worden ontwikkeld tot een onderscheidend en veelzijdig waterrecreatiegebied waar het zowel voor bewoners als bezoekers prettig recreëren is.
Het programma en het gebied Westeinderscheg biedt kansen voor de ontwikkeling daarvan tot een samenhangend groenblauw en recreatief gebied. Een versterking van onder andere de groenblauwe en recreatieve functie in en naar het gebied kan de leefbaarheid en beleefbaarheid daarvan vergroten. Het realiseren en stimuleren van de versterking van het landschap en verbetering van de toegankelijkheid voor bewoners en recreanten van de Westeinderscheg en daarmee ook voor Aalsmeer. Het in 2023 bestuurlijk vastgestelde Werkprogramma Westeinderscheg biedt de basis voor het uitwerken en uitvoeren van acties en projecten in en voor Aalsmeer.
Aalsmeer heeft op 19 mei 2022 met betrokken medeoverheden de bestuursovereenkomst NOVEX-gebied Groene Hart ondertekend. Er is toen uitgesproken om samen te werken aan het behoud en de versterking van het Groene Hart en de komende jaren gezamenlijk uitvoering te geven aan de verschillende grote transitieopgaven zoals wonen, energie, klimaat, landbouw, natuur en bodemdaling. Ook Aalsmeer is hieraan verbonden en wil als partner meewerken aan de kernopgaven in het Groene Hart. Het Bestuurlijk Platform Groene Hart is de regiehouder van dit proces. Deelname aan deze samenwerking biedt de mogelijkheid om projecten en/of gebiedsprocessen in te brengen en om knelpunten samen met de andere medeoverheden op en aan te pakken.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Promoten van Aalsmeer als aantrekkelijke dag- en verblijfsbestemming op het gebied water, bloemen, wandelen en fietsen via Visit Aalsmeer en bijbehorende sociale media. | Uitvoering | |
Verdere verbetering van de bereikbaarheid en vindbaarheid van toeristisch-recreatieve voorzieningen door onder meer bewegwijzering op het water en de aanleg fiets- en wandelpaden. | Uitvoering | |
De economische en toeristische waarde van waterrecreatie in Aalsmeer versterken en de Westeinderplassen verder ontwikkelen tot een onderscheidend en veelzijdig waterrecreatiegebied voor bewoners en bezoekers. | Uitvoering | |
Het landschap en de toegankelijkheid van de Westeinderscheg voor bewoners en recreanten verbeteren en deelnemen aan het uitwerken en uitvoeren van acties en projecten in en voor Aalsmeer op basis van het vastgestelde Werkprogramma Westeinderscheg. | Uitvoering | |
Met medeoverheden uitvoeren kernopgaven in het Groene Hart (wonen, energie, klimaat, landbouw, natuur en bodemdaling); projecten/gebiedsprocessen en knelpunten inbrengen en knelpunten met andere medeoverheden op- en aanpakken. | Uitvoering | |
Opstellen van een accommodatiebeleid en van tevoren eerst in beeld brengen wat de bestaande ontwikkelingsmogelijkheden zijn o.g.v. de geldende bestemmingsplannen. | Raad | 3e kwartaal |
Herzien en uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma Economie, Recreatie en Toerisme Aalsmeer. | Uitvoering | |
Herzien en opstellen evenementenbeleid. | Raad | 2e kwartaal |
Taakvelden per thema
Aan dit thema zijn gekoppeld de taakvelden
3.1 Economische ontwikkeling
3.3 Bedrijfsloket en -ontwikkelingen; en
3.4 Economische promotie.